Skip to content

Sådan er det gået med at outsource til Filippinerne

Skrevet af Dennis Kjærgaard
01/02-2011
Hvilket emne skal jeg vælge at skrive om?

Outsourcing

Jeg har outsourcet, siden jeg begyndte at arbejde med affiliate marketing. I starten købte jeg engelske artikler på Elance, hvor jeg typisk bestilte 50 artikler af gangen til ca. $3 pr. artikel.

I september valgte jeg at ansætte en filippinsk tekstforfatter på fuldtid. Det kostede mig ca. $400 i måneden, hvilket svarede til omkring $1,50 pr. artikel. Det var en super god pris, specielt fordi hun både skrev artiklen, indsatte links og udgav dem. Hun skrev 15 artikler om dagen, så det blev til en del de næste 4 måneder.

Min første tekstfatter smuttede uden at fortælle mig hvorfor

Som sagt gik alt super godt med min første tekstforfatter, men i december begyndte hun at komme bagud. Jeg syntes, at hun havde arbejdet godt de seneste måneder, og jeg valgte derfor at give hende en julebonus. Det gjorde jeg til dels, fordi hun var gået glip af løn, pga. hun var bagud, men også for at motivere hende til at gøre en ekstra indsats for jobbet.

Hun blev utrolig glad og havde ikke forventet det, og de næste par uger skrev hun løs for at indhente det forsømte. Men så en dag hørte jeg ikke fra hende, og jeg har ikke gjort det siden. Jeg går ud fra at hun blev for presset og ikke følte, at det var det rette job for hende.

Op på hesten igen

Efter at jeg ikke havde hørt fra hende i et par dage, så var jeg udmærket klar over, at jeg aldrig kom til at høre fra hende igen. Derfor satte jeg mig ned og gennemtænkte, hvad jeg kunne have gjort anderledes. De tanker er nu blevet til erfaring, som jeg ved kommer mig til gode senere i livet.

Herfra var der kun én ting at gøre…..tage action og komme videre!

Jeg ville ikke ende i samme situation igen, hvor jeg ikke har nogen til at arbejde for mig, for så bliver der ganske enkelt ikke lavet noget. Da jeg alligevel havde tænkt mig at ansætte en person mere om 2-3 måneder, så undersøgte jeg, om der var råd til 2 ansatte på nuværende tidspunkt – Jeg vurderede at jeg ikke havde råd til at lade være!

Ny filippinsk tekstforfatter på fuldtid

Løn: $1,5 pr. artikel skrevet og udgivet med links

Det meste af tiden i sidste uge blev brugt på at finde nye freelancere på http://onlinejobs.ph

Min erfaring fra første gang jeg ansatte en tekstforfatter, kom mig nu til gode. Jeg vidste hvad der skulle kigges efter, og hvad jeg kunne forvente i forhold til den pris, som jeg var villig til at betale. Jeg var i kontakt med flere mulige kandidater, og endte med at ansætte Leonardo, som er en erfaren herre på 56 år.

Jeg tror, at det er svært at holde på tekstforfatterne i lang tid, da de sidder og skriver artikler om stort set de samme søgeord, hver eneste dag. Jeg har derfor forenklet arbejdsprocessen, så det er lettest muligt for ham at tjene gode penge, hvis han skriver mange artikler (hvilket er det, som jeg har brug for).

Træningsmateriale havde jeg fra den første ansatte, så det ligger tilgængelig for ham, og her kan han på få timer lærer alt, som han behøver at vide. Hvis han skulle vælge at smutte fra den ene dag til den anden som min først tekstforfatter, så ved jeg nu, at jeg hurtig kan ansætte og sætte en ny i gang.

Ny filippinsk VA (virtual assistant) på fuldtid

Løn: $250 om måneden

Da jeg lever efter devisen om, at man ikke behøves at opfinde den dybe tallerken selv, bruger jeg mange timer hver eneste dag på at lære fra andre, der allerede der, hvor jeg gerne vil hen. En del af de timer bliver brugt på at læse med på forummet på TKA.

Der kan jeg se, at flere anbefaler at have en VA, som man oplærer i de arbejdsopgaver, som man selv sidder og udfører. Det skulle være nemmere at få gode ansatte, som bliver længe og bidrager med en masse til sin online business. Så i stedet for at ansætte yderlig en tekstforfatter, så har jeg besluttet mig for at ansætte og oplære en VA.

Til jobbet har jeg ansat Sharellyn, som er en ung filippinsk kvinde på 20 år. Hun har selv blogget i flere år og har bl.a. erfaring med WordPress, skrive artikler, affiliate marketing, online marketing, backup og flere andre ting, som hun vil kunne bidrage med.

Hun ønsker at lære en masse om online marketing/affiliate marketing, og hun ledte efter et godt stabilt job, hvor hun havde lydt til at arbejde på ubestemt tid. Jobbet består af mange forskellige ting, og med den rette træning skal hun nok lære det hele hen af vejen. Jeg ser det her som en investering for at kunne erstatte mig selv med hende, når jeg næste år flytter til Koh Chang i Thailand.

Har du selv erfaringer med at outsource til Filippinerne, eller har du spørgsmål om hvordan du selv kommer i gang med outsourcing til Filippinerne, så skriv en kommentar nedenfor.

Tip: Sådan gør du en langsom pc hurtig igen

GD Star Rating
loading...
Gratis e-bog om affiliate marketing
Lær hvordan du tjener penge på nettet med min gratis e-bog "Affiliate marketing for nybegyndere", og få løbende gode tips og tricks til at optimere dine sites.


Del med dem du kender:31 har allerede kommenteret dette indlæg
 1. Spændende indlæg. Tak for, at du deler.
  Jeg er nysgerrig efter, hvilke typer opgaver, du har tænkt dig at oplære din VA i? Hvor meget du kan og tør overlade til hende?
  Selvfølgelig er det helt nyt, og du har ingen erfaringer med det endnu, men du har vel gjort dig en masse tanker?

 2. Hej Frank

  Mht. hvilke opgaver hun skal oplæres i, så er det alt hvad jeg selv laver i dag. Det er bl.a ting som, opsætte nye sites, udgive artikler, sociale medier, finde nye tekstforfattere, tjekke kvaliteten af artikler, betale løn, lave søgeords analyser osv osv.

  På sigt vil jeg turde at overlade alt til hende (pånær at udbetale sin egen løn). Jeg starter naturligvis med de mindre ansvarsfulde opgaver, og giver hende mere og mere ansvar hen af vejen, når hun beviser, at hun er ansvarsfuld og pligtopfyldende.

 3. Rigtig fin artikel Dennis. Jeg er helt enig i, at man ikke kan nøjes med en enkelt medarbejder, da man bliver meget følsom hvis denne stopper (og man ikke laver noget selv).

 4. Dennis Kjærgaard permalink

  Tak Mikael

  Jeg får jo en del af mine råd fra dig (til de som ikke ved det), og der kan jeg jo tydelig se, at det ikke kan lade sig gøre at lave det hele selv.

  Så hvis man arbejder på sites som vores, så kommer man ikke uden om outsourcing.

 5. Kristian Primdal permalink

  Enig med de andre god artikle.

  Jeg arbejder selv med det samme som dig, og bruger min kæreste som VA, hun er selv filippiner så det er fint jeg kan bruge hende til at spare lidt med omkring dem.

  Jeg tror at alle som prøver at arbejde med filippinerne på den måde vi gøre vil opleve at lige pludselig så smutter de, jeg har selv oplevet det rigtig mange gange efter hånden.

  Har du gode erfaring med andre sider end onlinejobs.ph ? Jeg har selv brugt den og oDesk.com men overveje at prøver andre nu her for at se om man kan finde “bedre”.

 6. Dennis Kjærgaard permalink

  Tak Kristian

  Det må være en stor fordel at din kæreste er filippiner, især i forbindelse med ansættelse af nye freelancere.

  Udover onlinejobs.ph har jeg kun erfaring med Elance, hvor jeg købte artikler af flere forskellige freelancere. Det fungerede uden problemer, men artiklerne bliver meget billigere med fuldtids ansatte.

  Jeg overvejer at benytte mig af the content authority, som jeg har set flere fra TKA anbefale.

 7. Kristian Primdal permalink

  Jeg har brugt en del penge på TCA, rigtig hurtigt service jeg syntes dog at det bliver for dyrt. Lige nu betaler jeg 1.4$ for 300 ord på filippinerne og det koster 3$ hos TCA.

  Men de er enorm hurtigere og det er meget lettere, end selv have “ansatte”

 8. Jeg ligger selv på $1,50 for 300 ord og det ser ud til at være niveauet i Filippinerne.

  Jeg har desuden aftalt følgende med mine tekstforfattere:
  – de uploader artiklerne til postrunner
  – indsætter 2 anviste link
  – finder sitet de skal udgives på
  – godkende og udgive artiklen (efter et par uger ansættelse)

  På den måde sparer jeg en masse tid, og får mere for de penge jeg betaler pr. artikel.

 9. Adam permalink

  Hej Dennis
  Super indlæg og et thumbs up generelt for din blog, som jeg har fulgt gennem længere tid. Det er spændende at du deler ud af dine erfaringer du har med outsourcing. Hvis det ikke er hemmeligt, vil jeg gerne spørge dig, hvornår du foreslår man ansætter en på fuld tid. Hvor langt skal man være noget i sit projekt, før det er en god ide? Skal man gøre det, så snart man kan?
  Desuden vil jeg også spørge om du får 100% approval rate på artikel katalogerne, og hvad du gør, hvis der er et par artikler, der ikke bliver godkendt?

  Mvh Adam

 10. Dennis Kjærgaard permalink

  Hej Adam

  Tak fordi du gider at følge med 🙂

  Mht. hvornår man skal ansætte en på fuld tid, så er det svært at sige. Men hvis vi snakker om de projekter, som jeg laver i forbindelse med The Keyword Academy, så skal man outsource når man kan.

  Jeg outsourcede selv fra starten, og derfor inden at jeg begyndte at tjene penge. Mit råd til nybegyndere vil dog være, at de først skal outsource, når de har råd til det. Hvis man selv starter med at lave arbejdet får man noget erfaring og mere forståelse for de opgaver der skal udføres.

  Og mht. approval rate, så bliver de fleste artikler udgivet i Postrunner fra The Keyword Academy, og langt de fleste bliver godkendt. De som ikke gør skal freelanceren selv redigere og udgive igen uden yderlig betaling. Det er en del af job beskrivelsen.

  Husk at det er dig som skaber jobbet, så lad det indeholde alt det, som du selv gerne vil slippe for at lave. Find den rette person til at udføre det, og din opgave bliver så at oplære person i at udføre dem på den måde, som du ønsker det.

 11. John Bakken permalink

  Hej Dennis 🙂

  Hvad er det egentlig for nogle blogs/sider du får skrevet indhold til? – Det kunne være spændende at se, for en som kigger spændt med fra sidelinien.

 12. Dennis Kjærgaard permalink

  Hej John

  Artiklerne bliver i 95% af tilfældene udgivet på andres sider.

  Hvis du vil se en af mine egne sider, som er underopbyning, så kan du se en af dem her

  Min nye VA kommer til at arbejde en del på den side bl.a. med at omskrive artikler og skaffe trafik fra sociale medier, så jeg ikke bliver afhængig af trafik fra Google. Linkbuilding virker 100% nu, men om 2-5 år tror jeg ikke at der er meget trafik at hente, hvis man ikke arbejder aktivt med de sociale medier.

 13. Chrisss permalink

  Spændende læsning og dejligt at du løbende deler dine erfaringer.

  Der er vist ikke noget unormalt i at sådanne personer smutter uden at give besked. Men det er lidt sjovt at hun i det mindste ikke får din anbefaling med på sit CV, hvilket vil hjælpe hendem specielt på et freelance jobmarked.

  Som du skriver har du været glad for hende og selvom hun måske har fået et bedre betalt job, ville du vel stadig have været villig til at give hende en anbefaling!

 14. Dennis Kjærgaard permalink

  Hej Kris

  Nu må vi jo se hvor længe de nye bliver. Indtil videre går det super godt, og hvis en af dem skulle smutte, så ved jeg nu, hvordan jeg skal håndtere det.

  Mht. at hun ikke bad om en anbefaling, så tror jeg rent faktisk at hun føler, at hun har tabt ansigt, fordi hun ikke kunne leve op til opgaven.

  Filippinerne vil virkelig gerne gøre et godt job, men det kræver at man selv lærer dem grundig op i opgaverne, som de skal udføre. Jeg har dog hørt flere sige at de SKAL være gode til engelsk fra start af, for det er umuligt at lære dem hen af vejen.

 15. Bruno Høiberg permalink

  Hej Dennis

  Det har du ret at hun vil ikke tabe ansigt ved at sige op, især efter den julebonus, for hun har nok allerede der haft to job og har været ved at bakke ud, den gang hun kom bag ud. Du skal aldrig forvente at de stiler krav til dig, de forventer du kan læse deres meninger, sådan lidt mellem linjerne.
  I Thailand (LOS) nu ved jeg ikke hvor meget du været der men, hvis du ikke har fundet ud af det, så vil du finde ud af det når du flytter der ud, de har utrolig mange måder at de smiller på, alt efter deres meninger eller følser de har, de forventer så du kan afkode dem.
  Du vil kun høre deres ærlig mening i tale, hvis de tror du ikke forstår dem.
  Nu forstår jeg rimlig thai og ezan dialekten law.
  De kan virklig blive pinlig berørt, når mand giver det til kende, at mand forstår hvad de taler om, de laver ofte “sjov” med udlændinge og der er nok ingen der går forbi dem der.
  Jeg har oplevet en der smuttede fra sit tjener job i den restaurant i Bangkok vi var inde at spise i, hun havde været utrolig grov over for min danske vens kone i sin bagtale, men meget høflig i sin service.
  Der jeg så tiltalte hende law som hun talte. Tog hun bene på nakken løb ud, som en raket og så hende ikke på stedet igen.
  Det er selvfølig ikke alle asiater der er sådan men det typisk og det er bla det der gør det fedt, at komme til andre kultuer, det at opleve forskeligheden i kulturene i den måde de tænker og agere på.

  Dennis du skriver at 95 % af de artikler kommer op på andres sits, hvilke sits vil det typisk være og hvordan tjæner du på det ?

 16. Hej Bruno

  God historie…de 2 som jeg har ansat er fra Filippinerne, og da jeg ikke har været der endnu, så kender jeg ikke helt kulturen. Jeg tror dog den er anderledes end i Thailand, men der er sikkert flere fællestræk.

  Mht. de mange artikler jeg udgiver på andre sider, så bliver langt største delen af dem udgivet via Postrunner, der fungere som en almindelig WordPress blog, men hvor du selv kan bestemme, hvilket site din artikel skal udgives på. De sider man kan vælge imellem ejes af forskellige medlem af The Keyword Academy, som Postrunner er en del af.

  Formålet med at udgive dem på andres sites er linkbuilding. Da jeg selv kan bestemme hvad artiklen skal handle om, hvilke ankertekter der bruges og hvor den skal udgives, så giver det nogle rigtig gode links.

  Ved hjælp af den vedvarende linkbuilding kommer mine søgeord stille og roligt på 1. pladsen i google. Det giver flere besøg, og dermed flere som klikker på mine adsense annoncer eller køber de produkter, som jeg laver affiliate på.

  Simpelt, men det virker. Man skal bare være klar over at det kræver tid og vedvarende arbejde.

 17. Mikkel Demant permalink

  Fed blog, og tak fordi du deler. Det bliver lettere for os, der går med tanker om outsourcing, når du deler ud af dine erfaringer, som du gør.

  Er godt nok også forbløffet over, at man kan få så mange ord, for under ti kroner. Og kvaliteten fejler tilsyneladende ikke noget, når man kigger på din blog, som du har linket til her i kommentarerne.

  Jeg er ikke helt klar til at tage springet endnu – men mon ikke det kommer, når du har publiceret ét eller to mere af disse indlæg 🙂

 18. Dennis Kjærgaard permalink

  Hej Mikkel

  Ja kvaliteten er jeg tilfreds med i forhold til, at jeg kun giver $1,5 for artiklerne. Senere vil de mest besøgte artikler dog blive udskiftet med dyrere og bedre artikler, som vil give læseren mere værdi samt konvertere bedre.

  Held og lykke med at tage springet selv, de fleste ville ønske de havde gjort det tidligere……inkl. mig selv 🙂

 19. Bruno Høiberg permalink

  Tak for svar,
  Har dinne AdSense eller affiliate sider, hvor så der andre der poster deres artikler på, så et bestemt tema ?
  Skal temaet så ikke være ret bredt, for at modtage artikler der kan bruges til noget. Eksempel vis du har en side der omhandler Barcelona, vil mand så ikke bare få en del artikler ind, der måske omhandler hele Spanien, altså uaktuele artikler eller vil mand overhovedet modtage nogle hvis en tema er niece præget ?

 20. Dennis Kjærgaard permalink

  Jeg har både nogle sites som modtager artikler om alle emner, og nogle som kun modtager artikler i en bestemt niche. I Postrunner tilmelder man bare sit site i den kategori, som man vil modtage artikler om.

  Det er ligeledes muligt at tilmelde den en kategori med ekstra krav, hvis du f.eks kun vil have artikler om Barcelona, som min. skal være 500 ord eller hvad dine krav måtte være. I dette tilfælde tror jeg bare ikke at du vil modtage mange artikler.

  Husk at det primære mål med Postrunner er at kunne skaffe links til dine egne sider. Et site uden links, får ikke mange besøgende fra Google 🙂

 21. Daniel permalink

  Hej Dennis.

  Jeg syntes det er rigtig spændende det med at have sit eget og så have ansatte og så også have noget at gøre med folk fra udlandet. Det er 100% noget jeg kommer til at beskæftige mig med i fremtiden! Jeg kan ikke vente!

 22. Jeg syntes det er “nemt” nok at finde tekst skribenter. Men det er aldrig lykkes mig at finde en god HTML mand/kvinde.

  Alle kan lave HTML, men få kan gøre det godt så det passer pixel for pixel når man laver A/B test med PSD filen og HTML siden. Og så også validere og er cross-browser.

  Jeg har prøvet rigtig mange HTML folk af. Og tilbudt dem fast job med gode vilkår. De skulle bare lave én enkelt test, som jeg endda ville betale dem for hvis de bestod – altså gjorde opgaven færdig. Bare én enkelt HTML side.

  ALLE sammen, måske 20 forskellige HTML folk, har stoppet al kommunikation når jeg begynder at kommentere deres arbejde og fortæller dem hvad de mangler og har overset.

  Selv om jeg har været meget forsigtig med at kommentere, har lavet skærmvideoer hvor jeg fortæller og viser dem hvad jeg mener. Så er de alle faldet fra i svinget.

  Endda har jeg besluttet at ansætte en person på fuldtid, selv om han ikke bestod opgaven. Jeg tænkte at han ville være en god investering, og han måske over nogle måder ville forstå hvad jeg vil have og være i stand til at levere det. Men han stoppede også al kommunikation.

  Jeg ved det kan lykkes. Det kan jeg jo læse her og mange andre steder på nettet. Så jeg bliver ved til den dag/nat jeg finder nøglen 🙂

 23. @Dennis: Jeg har også prøvet Postrunner i 30 dage for nogle månder siden. Men alle de site man kan poste til, tror du ikke Google ved det er SEO sites og lukker dem alle sammen ude i den sidste Farmer update på Google?

 24. Dennis Kjærgaard permalink

  @Daniel Hvis du ikke kan vente, så kom i gang 😉

  @Peter Man kan ikke spå om, hvad Google vælger at gøre ved Postrunner eller alle andre sites for den sags skyld. Grunden til at jeg bruger Postrunner nu er fordi det virker!

  Jeg kan ikke se hvorfor Google skulle vælge at lukke ned for Postrunner sites, da de alle er sites med orginalt indhold. De er bare ganske alm. hjemmesider, som modtager gæsteindlæg. Det kan dog ske for dem og alle andre sites at de bliver smidt ud, så derfor er det vigtig at man også laver andre former for linkbuilding, så man spreder risikoen. Men så længe du ikke laver nogle skumle ting med din linkbuilding, så er der ingen grund til at frygte, hvad der måske kan ske i fremtiden. Du kan alligevel ikke selv gøre noget ved det.

  Mht. din søgen efter en html mand, så kan det helt sikkert lade sig gøre. For mig lyder det som om at du gør et eller andet forkert, siden så mange vælger at forsvinde.

  Måske har du ikke forklaret jobbet tydeligt nok fra start af, eller måske er lønnen for lav i forhold til dine forventninger. Hvis du sender mig et link til din jobbeskrivelse, så vil jeg gerne se, om jeg har forslag til noget, som du kan gøre anderledes.

  Du skal nok finde nøglen, hvis du bliver ved med at lede 🙂

 25. Hej Dennis

  Spændende indlæg. Især dine tanker med at hyre en personlig assistent, tiltalder mig meget. Du frigiver selv en masse tid og kapacitet, så de få penge er hurtigt tjent ind igen.

  Held og lykke med dine affiliate projekter.

 26. Martin permalink

  Hej Dennis

  Super god hjemmeside du har, og det er virkelig inspirerende at læse omkring dine fremtidsplaner, jeg ligger selv og har de samme drømme om at være location independent. eller digital nomad:-)

  Hvor effektivt er det at anvende postrunner som link building? Har de sider man distribuere sine artikler på noget vægt i google, eller er det helt nye sites osv osv? Og hvor mange artikler skal man distribuere inden der sker noget i søgemaskinerne?(ved godt det er relativt, men bare for at få en ide om hvor hård konkurrence man kan gå op imod:-))

  Jeg overvejer selv at link builde ved at skrive artikler med links i, og så kontakte blogs som kan være interesserede i disse, det er jo lidt det samme system, bortset fra at jeg forestiller mig det er svært at få accepteret sine artikler på min måde, dog er der mulighed for at få sine artikler ud på autoritetssider.

  Vh. Martin

 27. Hej Martin

  Postrunner som er en del af The Keyword Academy er ret effektivt. Det er i hvert fald lykkes mig at få flere sites til at ranke øverst i Google udelukkende ved hjælp af linkbuilding med Postrunner.

  Det fungere jo som en slags gæsteindlæg system, hvor du kan udgive dine artikler på andres sites, men det er selvfølgelig op til ejerne af disse sites, om de vil udgive din artikel eller ej.

  I systemet findes der både nye og gamle sites, nogle handler om alt muligt imens andre er mere niche præget. De ældre sites med autoritet i Google kræver selvfølge en bedre kvalitet af dine artikler end de nye og “desperate” sites.

  Jeg har aldrig selv haft problemer med at få mine artikler udgivet, og i de tilfælde, hvor de er blevet afvist, har det været pga. for dårlig grammatik eller for mange stavefejl fra mine filippinske tekstforfattere, som skriver alle mine artikler.

  DET HURTIGE RÅD: Linkbuilding udelukkende ved hjælp af Postrunner kan sagtens give dig 1. placeringer i Google

  I nicher med hård konkurrence skal der dog nok lidt mere til 🙂

 28. Hej Dennis,
  Har du nogle gode råd til hvordan man kan kan udnytte en VA i Philipinerne, hvis man har en dansk webshop og derfor primært er interesseret i links fra danske sites?

 29. Hej Dennis,
  Super godt indlæg.
  Jeg ledte lige efter noget om hvad der er mest normalt af betalingsbetingelser med outsourcing, da jeg nu skal til at finde en ny grafiker og overvejer at ansætte 2.
  Jeg kom i samme problem med at min grafiker efter halvandet år nu også undlader at svare på mail og skype.
  Og det var faktisk også lige efter en julebonus.
  Jeg havde dog på fornemmelsen at han havde et andet job, da det begyndte at gå ned af bakke efter der var gået 1 år i og med at han nogle dage ikke sendte nogle ting, så han i nogle måneder kun arbejdede halvdelen af tiden.

  Betaler i pr. måned eller hver halve måned?

 30. @Martin
  Det bliver nok svært at få din VA til at skaffe danske links, men du kan få ham/hende til at skaffe links fra engelske sites, det har virket fint for mig.

  @Thomas
  Det har altid været svært at finde gode medarbejder uanset om det er på Filippinerne eller i Danmark. Jeg tror oftest at fejlen ligger hos arbejdesgiver eller mangel på kommunikation.

  Mht. betaling så betalte jeg altid pr. måned ligesom det altid var bagud (altså efter at arbejdet er blevet udført).

  Jeg har ikke min VA ansat længere, da jeg har skiftet strategi og derfor ikke havde brug for hende længere. Men jeg vil bestemt ikke udelukke at jeg vil ansætte filippinere igen 🙂

  Held og lykke til jer begge med jeres projekter!

 31. Andreas permalink

  Hej..

  Hvordan fungere sådan en ansættes?

Tilføj en kommentar

Jeg sender kun sjældent en mail med tips og tricks, som jeg ikke deler på bloggen.