Skip to content

13 gode arbejdsvaner som gør dig mere produktiv

Skrevet af Dennis Kjærgaard
06/05-2013
Tjen mere pr lead på dine affiliate kampagner

Selv har jeg valgt at arbejde mindre end de fleste, og derfor har jeg altid forsøgt at forbedre mine arbejdsvaner for at få mest muligt ud af min tid. Det er ikke altid så nemt, og jeg skal løbende inspireres af andre og arbejde på forbedre dem.

Det skal du sikkert også, og derfor håber jeg, at du kan bruge mine 13 14 råd om gode arbejdsvaner til at blive mere produktiv og få tid til de ting, som betyder mest for dig.

Tid/prioritering

Der er altid tid – Prioriter din tid

Har man ikke haft tid til de ting man gerne vil, så har man højst sandsyneligt planlagt eller prioriteret sin tid forkert. Hvis du prioriter din tid efter de ting, som du gerne vil, så skal du nok finde tid til dem. De fleste vil kunne finde mere tid, hvis de begyndte at prioriter den.

Dagen bliver hurtigt fyldt op – Planlæg kun 4-5 timers arbejde om dagen

Forvent ikke at kunne planlægge mere end 4-5 timers arbejde om dagen. I løbet af dagen vil der komme ting, som kræver din opmærksomhed og stjæler din tid. Selv fra du møder ind og til du er i gang med at lave selve arbejdet, har du allerede spildt en masse tid. Så er der også ting som telefonopkald, toiletbesøg, facebook, hente kaffe og en masse andre ting, som stjæler din tid og dit fokus.

Arbejd mere når du har energien – Arbejd mindre når du ikke har den

Det er normalt at have dage hvor du bare ikke har lysten eller motivationen til at arbejde. Men der er også dage hvor du uden problemer kan arbejde hårdt og fokuseret i 12 timer. Accepter det og arbejd derefter. Få slappet af når du alligevel ikke er produktiv og arbejd igennem når du er. Find ud af hvad der får dig i “zonen” på de gode dage, hvor du uden problemer kan arbejde igennem. Måske kan du ændre nogle vaner/rutiner, så du har flere af de gode dage, hvor du er super produktiv.

Respekter din tid – Gør din tid respekteret

Tid er noget af det, som er allermest værd her i verden, og derfor skal du bruge den med omhu. Spilder du selv utallige timer på at se tv, som jeg selv gjorde en gang? Så vil du helt sikkert fortryde det senere! Du er kun sat her på jorden i en begrænset tidsperiode, så du bør selv sørge for at få det bedste ud af den. Brug mere tid på de ting som du gerne vil have udrettet og de personer som du har det bedst med. Lad andre respektere din tid. Det er ok at sige fra, hvis andre spilder ens tid. Lad folk omkring dig vide, at de skal respektere din tid, ligesom du selvfølgelig respekter deres.

Stop med at multitaske – Drop sociale medier og mails

Du bliver ikke mere produktiv ved at multitaske, så planlæg dine opgaver og løs dem en efter en. Start med dagens vigtigste arbejdsopgaver, så du er sikker på at de bliver afsluttet. Det giver dig sikkert også ny energi til at arbejde videre pga. den dejlige følelse af at have fået tingene gjort til tiden. Sociale medier dræber din arbejdslyst. Du mister fokus fra dit arbejde hver gang du lige skal tjekke de nye statusopdateringer. Det giver dig heller ikke lyst til at arbejde, hvis du sidder og ser billeder af din vens spændende jordomrejse, så drop de sociale medier indtil du har fået udført dine arbejdsopgaver.

Skab arbejdsrutiner – Din krop vil tilvænne sig med tiden

Find ud af hvordan du selv arbejder bedst og forsøg at skabe nogle arbejdsrutiner. Din krop vil langsomt vænne sig til disse arbejdsrutiner, og det bliver helt naturligt for dig dagligt at udføre dem. Her er et eksempel på nogle gode arbejdsrutiner, og hvordan din arbejdsdag kunne se ud:

 • Brug den 1. arbejdstime på at læse noget motiverende
 • Gå i gang med dagens to-do liste
 • Lav en to-do liste med ting der skal laves næste dag
 • Prioterer dem efter deres vigtighed
 • Giv opgaverne numre
 • Lyt til podcast og lydbøger
 • Læs bøger, artikler, blogs og nyheder

Efter hver opgave på din to-do liste bør du stille dig selv 2 spørgsmål:

 • Hvad gjorde jeg rigtigt?
 • Hvad kan jeg gøre anderledes næste gang?

 

Sæt deadlines – Tidspres gør dig mere fokuseret og produktiv

Sørg for at sætte deadlines for dine opgaver, så de ikke kommer til at tage for evigt. Hvis man ikke har nogen deadline, så har man det med at udskyde tingene. Du vil sikkert også opleve at du arbejder mere fokuseret og dermed bliver mere produktiv, hvis du udsætter dig selv for tidspres i form af deadlines. Ligesom med mål er det dog vigtig at du sætter en deadline, som er realistisk at nå, så du ikke ender med at blive stresset over en umulig opgave.

Kickstart din arbejdsdag – Start med de nemme opgaver

Du kender sikkert det med at det kan være svært at komme i gang med ting, men når først man kommer i gang, så er det lettere at holde sig kørende. Start dagen med de simple og nemme opgaver. Når først du kommer i gang med at arbejde, så er det nemmere at være produktiv. Så start med de arbejdsopgaver som er lige til at kaste sig over som f.eks. besvare emails, tjekke salgs/besøgs tal, og lad så ellers snebolden rulle derfra.

Øvelse gør mester – Forvent ikke det perfekte

Man kan ofte have tendens til at blive ved med at finpudse tingene og udskyde lanceringen, udgivelse osv. Det kan være kvælende hvis du hele tiden forventer at tingene skal være perfekte før du kan offentliggøre dem. Indse i stedet at øvelse gør mester, og det er bedre at få tingene ud og lære af sine fejl med tiden.

“Doing is better then perfect”

Facebook company motto

 

Arbejd mindre – Få lavet mere

At arbejde flere timer betyder nødvendigvis ikke at du får lavet mere. Forsøg at sætte begrænsninger for dig selv, så du får lavet de vigtigste ting. Planlæg din arbejdsdag nøje og brug rådene i dette indlæg til at blive mere produktiv når du arbejder, og lær at holde fri på de tidspunkter, hvor du alligevel ikke er produktiv.

Medmindre du er timelønnet, så bør du altid give den 100% gas når du arbejder, og holde helt fri når du ikke gør. Det gjorde jeg selv hele sidste år, hvor jeg i gennemsnit arbejde noget der ligner 10 timer om ugen, og det var nok til at passe alle mine online projekter. I år har jeg dog valgt at give den 3 gange så meget gas, da jeg har en masse nye spændende projekter, som jeg virkelig brænder for og tror på!

Opdel planlæggelse og udførelse – Lettere at holde sig i gang

Planlæggelse og udførsel bør holdes adskilte. Igen handler det om, at når først du er kommet i gang med noget, så er det lettere at holde sig kørende.

Planlæggelse kræver at du bruger din hjerne, og når først du er i “zonen” er det lettere at få de gode ideer og lave strategier.

Udførelse kræver derimod ofte at du slår hjernen fra og får lavet mest muligt. Også her er det lettere at holde sig i gang, når først du har fået taget hul på bylden. Hvis du har planlagt tingen ordentligt, så er de lige til at kaste sig over og gå i krig med.

Skifter du mellem planlæggelse og udførelse, så vil det helt sikkert gå ud over din produktivitet. Derfor vil mit råd være at du separerer planlæggelse og udførelse.

Hold vigtige møder tidligt – Timerne optil er ofte spildte

Hvis du planlægger vigtige møder sidst på dagen, vil du flere timer inden begynde at tænke på mødet, og om du nu har husket at forbedrede alt. Derfor kan du ikke koncentere dig om de opgaver, som du i rent faktisk burde arbejde på.

Så planlæg dine vigtige møder først på dagen, så du undgår splidtiden optil mødet.

Gruppesamtaler – Undgå misforståelser og spar tid

Kender du det med at du er nød til at spørge en person, før du kan give en anden svar. Eller måske at være mellemmand mellem 2 personer, som du har ført sammen for at de kan lave forretninger sammen, hjælpe hinanden eller lignende. Det kan være ekstremt tidskrævende for alle parter og ikke mindst mellemmanden samt der nemt kan opstå fejl og misforståelser.

Arranger i stedet gruppesamtaler på Skype, email eller sociale medier. Det sparer alle parter for en masse tid, og der undgås misforståelser. Det seneste samarbejde, som jeg har indgået med 3 andre partnere kom i stand over en gruppesamtale på Skype.  Hvis vi hver især over email skulle have haft snakket om alle de ting, som kom op på mødet,, så havde det krævet meget mere tid fra os alle.

 

Bonus råd

Hvis du er nået hertil i mit indlæg, så er du en ægte online nørd, og det betyder at du drikker utrolig meget kaffe. Mit råd til dig vil derfor være, at du anskaffer dig en termokande, så du undgår at rende ud til kaffemaskinen 117 gange om dagen. Her kan der være meget tid at spare!

 

Jeg har brugt en del timer på at skrive dette indlæg, så jeg ville være meget taknemlig, hvis du vil bruge 2 min. på at skrive en kommentar til mine råd eller selv vil bidrage med nogle, som du mener andre kunne have glæde af.

Elsker du lister som disse, så kan du evt. fortsætte med min liste over 20 ting du nemt kan outsource

 

GD Star Rating
loading...
13 gode arbejdsvaner som gør dig mere produktiv, 5.0 out of 5 based on 11 ratings


Del med dem du kender:35 har allerede kommenteret dette indlæg
 1. #14 – nej, kaffe på termokande bliver flad og dårlig. Brug første klasses kaffe og lav en enkelt eller to kopper ad gangen. Klassekaffe “mætter” mere. Desuden får du motion, når du skal lette bagdelen flere gange om dagen 🙂

  Godt indlæg i øvrigt!

 2. Spændende indlæg, og det er godt med nogle tanker der går lidt længere end bare “lav lister”. Dog må jeg melde mig uenig i bonustippet. Det kan godt være det tager lidt tid at rende ud i køkkenet efter kaffe, men det er sundt at komme op og stå lidt, og det kan også hjælpe med at klare hovedet 🙂

 3. Godt indlæg Dennis.
  Vi kan alle lære at blive mere effektive i vores dagligdag. God lille reminder med tips til dette 🙂

 4. Johnny permalink

  Jeg syntes nu at kaffen gør mig særdeles produktiv ;D

  Herre godt indlæg 🙂

 5. God liste du har lavet her 🙂

  Kaffen er fin, men som de andre, er det jo også godt at komme op at stå indimellem.
  Jeg synes kaffen fungerer bedst om formiddagen. Om eftermiddagen har jeg erfaring for at det er bedst at drikke vand, og masser af det. Hvis ikke jeg får drukket masser af vand bliver jeg nemmere træt. Selv kaffen burde hjælpe på det.
  Men vand er virkelig et nøgleord for mig 🙂 Det gør at jeg ikke så nemt bliver træt hen på eftermiddagen, men stadig kan fortsætte i højt tempo.

 6. Super god og meget brugbar liste du har lavet der. Jeg bruger selv flere af dine tricks hver dag, men jeg kan godt se at jeg kan effektivisere min hverdag endnu mere.

 7. Erik Hamre permalink

  Rigtig god liste, jeg bruger selv nogle lignende teknikker. For mig er det meget vigtig at skrive alle opgaver ned og kunne krydse dem af, netop for at undgå at multitaske og spilde tiden. Jeg kan anbefale Asana.com til det formål.

  Når det gælder kaffe så er jeg enig med Steffen i at de første to-tre kopper der rigtig rykker 😀 Efter det er det bedst med en kop skarp espresso eller to.

  Ellers bruger jeg ofte Leechblock til Firefox og blokerer simpelthen de sider jeg normalt spilder tid på i et par timer.

 8. søren permalink

  Det der med at arbejde mindre, hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?
  Jeg mener som arbejdsløs jobsøgende, hvor du jeg igennem 6 måneder har haft 30 timer med uddannelse, og 37 timers fuldtidsjobsøgende.

  Skulle jeg være en af de få heldige ud af de 160-170.000 danskere som for et job, så vil det klart overgå de 37 timer, nok nærmere de 45 i gennemsnit pr. uge. Efterfulgt af 4-6 timers søvn, og transport frem og tilbage på en del timer.

  Du skal være millionær, for at kunne arbejde så få timer. De fleste arbejdsgiver tillader heller ikke facebook, og mange kaffepauser mere, og mange er bange for at miste deres job.

  Men havde jeg en masse millioner, så ville jeg godt kunne gøre sådan. Men ellers tillader det danske arbejdsliv, og arbejdsmarkedet ikke dette på nuværende tidspunkt.

 9. Allan Skrubbelltrang permalink

  Rigtig gode tips at have i baghovedet…ang. kaffen, så er jeg enig i hvad flere siger.. termokande kaffe er nogo..føj da ! 🙂

 10. Finn Bennetsen permalink

  Jeg syntes tempoet ryger lidt i løbet af dagen, så jeg er begyndt at gå en tur med hundene midt på dagen. En times luft giver frisk luft og fornyet energi.

  Med hensyn til kaffen, så syntes jeg også det er en god ide at få sig rejst fra stolen og hente kaffen.

 11. Susanne Knøsgaard permalink

  Tak for reminderen – er tilbøjelig til at køre derudaf uden struktur og dermed ikke effektivt nok.

  Vil bruge din liste fremover 🙂

  Kaffe er altid godt, men ja, man har godt af en pause og strække benene, så termokanden et yt 🙂

 12. Super liste med gode råd. Et bonus top her fra er at bruge et stop ur, hvis man skal lave nogetstedsfra virkelig ikke gider. Så kan man fx aftale man kan slutte når uret ringer – og ofte fortsætter man bare til man er færdig.

 13. Rigtigt godt indlæg.

  Tid er den vigtigste faktor i vores liv – enig. Derfor skal vi bruge tiden optimalt.

  Har hele mit liv har jeg målrettet arbejdet med tiden og prioriteringen af tiden. Det er en vedvarende proces som aldrig stopper, og som jeg stadig synes er svær at håndtere.

  Har startet 5 virksomheder, har en stor familie og været gift i over 40 år – hvilket ikke har kunnet lade sig gøre hvis jeg ikke prioriterede min tid.

  Har siden 1981 brugt Time/system med at organisere og planlægge min tid. Har ofte været til grin under møderne pga. det er et papirsystem, og ikke elektronisk på min iPhone. Man det virker…

 14. søren permalink

  Hvad er det for nogle virksomheder Bo, lever de stadig eller gået konkurs. Og har du et navn på dem.

 15. søren
  Hvad er det for nogle virk­somheder Bo, lever de stadig eller gået konkurs. Og har du et navn på dem.
  ……………………….
  Hej Søren
  Virksomhederne er Metronome Communication, Metocom Kommunikationssystemer, Connextion, Innovation Growth og net2change. Tre er solgt med succes og integreret i større organisationer, en er hvilende og den sidste er jeg igang med.

 16. Hej Søren du kan læse mit CV her: http://www.linkedin.com/in/bofolkmann

 17. God liste. Arbejder delvist struktureret (lister), delvist kreativt flydende (giver nye input). Men kan helt klart bedst lide, når jeg har komplet overblik. Din inddeling i planlægning og udførelse – tjek!

 18. Super godt indlæg Dennis. Jeg synes det svære er at komme fri af mail og tlf, og komme i zonen. Problemet er jo at folk ringer og mail er gennem hele dagen og forstyrrer mig. Måske man skulle prøve det her med at tjekke mails kun 2 gange om dagen og lade alle telefonopkald gå på telefonsvareren (evt. altid have en besked om at “jeg tjekker mine beskeder to gange om dagen…smid en besked så ringer jeg tilbage, eller send mig en mail på….”

 19. Kristian permalink

  Hej Dennis,

  super godt indlæg. Det er altid godt at høre om andres erfaring. Jeg vil helt sikkert tage råddet om de sociale medier mere seriøst. Det dræber ens kreativitet og fjerner fokus fra opgaven som du siger.

  Ser frem til dine fremtidige indlæg.

  Venlig hilsen
  Kristian “En trofast læser”

 20. Godt indlæg. Har selv brugt noget lignende i mange år. Nu er jeg ikke på arbejdsmarkedet mere men laver stadig to-do lister og krydser af, – det giver en vis tilfredsstillelse at se at man ikke bare spilder tiden. Det kræver dog stadig kaffe.

 21. Simon Rohde Nielsen permalink

  Lækkert indlæg, jeg rregner med at bruge nogle af dine råd fra i dag af!

 22. Rigtig godt indlæg. Du fik mig virkelig til at stoppe op, og tænke over hvor god jeg selv er til at strukturere min arbejdsdag. Jeg kan derved se at jeg jo sagtens kan gøre det bedre. F.eks punkt 13, jeg har brugt rigtig mange timer på at videre give information, mellem to parter over mail, så kunne godt forstille mig gøre brug af google hangout næste gang.
  Mange tak for de gode tips, dem vil jeg helt klart tage til mig, og glæder mig til en mere effektiv arbejdsdag 😉

  Venlig hilsen
  Yasmin Ravn Jensen

 23. Henrik permalink

  Hej,
  Det er faktisk et interessant indlæg du har her, har selv tit tænkt over at effektivere min arbejdsdag da jeg bestemt godt kunne bruge nogle flere timer i døgnet. Jeg har især praktiseret råd 2, det får det hele til at hænge bedre sammen hos mig i hvert fald 🙂

 24. En masse simple ting, som vi alle kan have godt af at få listet op en gang imellem.

  Godt arbejde Dennis 🙂

  Personligt anvender jeg selv time-boxing i høj stil. For nogle vil Pomodoro også være en mulighed, selvom jeg finder det en smule FOR slavisk. Men det er fremragende hvis man har problemer med at diciplinere sig selv (hvilket mange kan have, især i de tidlige arbejdsår).

 25. Så er denne liste tilføjet under “foretrukne”, så den altid kan findes!

  Det virker så nemt, når man læser dine tips, mens de straks er sværere at efterleve. Vil dog jævnligt kigge på listen, så jeg kontinuerligt minder mig selv om dine pointer.

  Tak for det!

 26. Det er i store træk gode råd – men bonustippet holder ikke for rigtige kaffedrikkere, der kun i yderste nødsfald vil lade sig nøje med termokandekaffe. Selv er jeg yderst moderat med mit kaffeindtag – holder mig til en 10-11 kopper dagligt efterhånden. De 7-8 af dem er i arbejdstiden, og at hente dem i køkkenet er en kærkommen afbrydelse og sundt for kroppen.

  Møder er det værste! Siden jeg flytte fra Danmark i oktober 2009, har jeg kun haft 3-4 fysiske kundemøder. Det har sparet enorme mængder tid for mig og for mine kunder. Det er min uforbeholdne påstand, at mindst 9 ud af 10 fysiske møder er spild af tid.

 27. Rigtig mange gode tip.
  Den med møderne skal jeg til at efterleve, jeg er lidt for flink til at sige OK til at holde et møde og jeg kan mærke at det er et irritationsmoment at mødes med folk der ikke rigtig har noget på hjerte, men blot vil snakke.

  Tak for god inspiration.

 28. “Stop med at mul­ti­taske — Drop sociale medier og mails”

  Så må folk som Martin Thorborg godt nok ikke få meget for dagen!
  Det virker lidt som om at mange at de “store” iværksættere ikke laver andet end at være på de sociale medier.

  Det er selvfølgelig godt med noget eksponering, bevares, men hold nu op hvor bruger de meget tid på det.

 29. Mogens Bardoux permalink

  Det hele virker så nemt, når man læser dine tips og råd, mens de straks er sværere at efter­leve og ikke alt, lige nemt at sætte sig ind i. Vil dog jævn­ligt kigge på lis­ten, så jeg kon­tin­uerligt min­der mig selv om dine pointer.

  Tak for det!

 30. Peter Jensen permalink

  Gode arbejdsvaner kan gøre livet lettere og sjovere. Jeg er specielt tilhænger af dit 10. råd, som næsten må være grundstenen i de fleste IT-iværksætteres dagligdag 🙂

  Tak for god læsning og inspiration.

 31. Hej Dennis,

  Super god liste, tror du har fået det meste med. Jeg kan dog tilføje at hvis man skal kunne holde fokus eller i hvertfald hvis jeg skal kunne kommer produktiv igennem dagen skal jeg tidligt i seng(ikke påkrævet) men sove max 7 timer. Har man tendens til at sove længe ( selvstændige fx) føler jeg at det kan være svært at komme op i gear.. 🙂

 32. Denis;

  Super artikel. Mange af disse punkter tror jeg desværre er noget som vi flest er klar over, men alligevel kan have svært ved at følge helt… Man kan komme rigtig langt med en god viljestyrke.

  Mvh

 33. Godt indlæg! Jeg har selv haft rigtig stor success med punkt nr. 6, det at skabe arbejdsrutiner. Det gør virkelig hele min arbejdsdag meget bedre, og jeg føler mig i bedre humør når den er omme.

 34. Jeg droppede Facebook på telefonen og satte en tidsplan for mit forbrug af sociale medier. 2 x 30 minutter i løbet af en arbejdsdag..

  Jeg har øget min effektivitet med flere hundrede procent, no shit – hvor er det vildt som man pisser tiden væk på Facebook, uden at ane hvor mange timer der ryger lige ud i vasken 🙂

  Godt indlæg BTW

  Mvh
  Jakob

 35. Tak for dine fine tips!

  Jeg kender alt til at man ikke får nået alt det man skulle.

  … Jeg skulle bare lige tjekke mailen.
  … Jeg skulle bare lige se, hvem der har ringet.
  … Jeg skulle bare lige tjekke Facebook.

  Wupti, der er spildt 60 minutter! Det er så dumt.

Tilføj en kommentar

Jeg sender kun sjældent en mail med tips og tricks, som jeg ikke deler på bloggen.