Skip to content

Ansættelse af fuldtids tekstforfatter

Skrevet af Dennis Kjærgaard
01/10-2010
Hvilket emne skal jeg vælge at skrive om?

Erfaringer og gode råd om at ansatte en fuldtids freelancer

Nu er den første måned gået, hvor jeg har haft anset en fuldtids tekstforfatter fra Filippinerne. Det er gået rigtig godt, og 5 dage om ugen skriver hun artikler til mine egne sites og Postrunner (The Keyword Academy).

Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer og give dig nogle gode råd, som jeg håber, at du kan bruge, hvis du selv overvejer at ansætte en fuldtids freelancer.

Sådan fandt jeg en fuldtids tekstforfatter

Da jeg startede mine projekter, benyttede jeg mig af freelance tekstforfattere, som jeg fandt på Elance. Jeg købte artikler til en fast pris i det omfang, som jeg havde brug for. Det var en god måde at starte op på, men i takt med at jeg købte flere og flere artikler, kunne det bedre betale sig at ansætte en fuldtids tekstforfatter.

Jeg ville gerne ansætte en Filippiner, da de ofte får ros for deres gode arbejdsmoral. Deres engelsk er generelt bedre end indernes (The land of outsourcing), og lønnen er stadig utrolig lav. Flere gange fik jeg anbefalet onlinejobs.ph, som et site der formidler kontakt mellem filippinere og vestlige firmaer. Tjenesten koster 50$ at benytte, og jeg synes personligt, at den var alle pengene værd. Jeg fik 15-20 henvendelser i løbet af de første par dage, og heriblandt Kris, som jeg endte med at ansætte.

Lav en udførlig jobbeskrivelse

Dit jobopslag bør beskrive arbejdsopgaverne bedst muligt. Jo bedre du kan beskrive de konkrete arbejdsopgaver, jo bedre chance har ansøgeren for at finde ud af om han/hun kan løse opgaven. Skriv evt. også at de skal lidt om dem selv eller deres baggrund som tekstforfatter. Så kan du bedre vurdere deres engelsk, end hvis du beder dem om at sende en artikel, som de har skrevet og rettet til 10 gange.

Et godt råd kan være at gennemlæse de mange jobopslag, der allerede findes. Jeg fandt selv flere gode jobbeskrivelser, som jeg kunne bruge dele fra til min egen.

Tilbyd en god løn

Du kan få en fuldtids tekstforfatter fra Filippinerne for 250-300$ om måneden, men jeg har selv valgt at give 400$. Hvis jeg valgte at betale så lidt så muligt, så kunne jeg heller ikke forvente meget. Derfor har jeg valgt at give en god løn, så jeg kunne forvente mere af ansøgerne, og den person som jeg ansatte.

Hvad får man så for 400$? – Jeg fik en kvinde på 33 år, som er uddannet på universitetet i statskundskab og efterfølgende har arbejdet 10 år som engelsk lærer (perfekt engelsk) og et par år som tekstforfatter (erfaring). Hun skriver og udgiver 15 artikler hver dag 5 dage om ugen. I weekenden skal hun holde fri med sin familie, og mon ikke hun værdsætter det + den gode løn, og så håber jeg naivt, at hun passer sit job bedst muligt for at beholde det 😉 Indtil videre er vi begge i hvert fald meget tilfredse med samarbejdet.

Udvælgelsesprocessen

Jeg fik som sagt 15-20 henvendelser, og flere af dem bar præg af at de ikke havde gennemlæst ansøgningen eller havde skrevet de oplysninger, som jeg bad om i jobopslaget. Andre skrev ikke ordentligt engelsk, og tilbage stod jeg med 4 personer, som virkede lovende til opgaven.

Herefter ringede jeg og interviewede dem enkeltvis over Skype. Den ene kunne jeg ikke få fat i, og en anden lød meget dygtig, men vi talte hele tiden fordi hinanden, og kommunikationen var meget dårlig. Den tredje viste sig helt tilfældig at kunne dansk! Hun var vokset op på sjælland og havde haft dansk skolegang, men de seneste år havde hun boet på Filippiner. Desværre havde hun andre til at skrive for sig, og det var jo ikke det, som jeg søgte.

Den sidste var så Kris, som bare klikkede fra starten. Hun har arbejdet for mig i en måned nu, og alt har fungeret bedre end forventet. Det eneste problem, som der har været, var en storm som forsagede længerevarende strømafbrydelser. Det stod på i et par dage, men Kris gik på netcafe for at underrette mig om problemet med at udføre arbejde pga. strømsvigt, og indhentede det forsømte ugen efter.

Ansættelse af tekstforfatter

Der er en lang række praktiske ting som skal på plads, når du ansætter en fuldtids freelancer. Det er dog en hel del lettere, end hvis du skulle ansætte en dansk medarbejder. Her er nogle råd fra de erfaringer, som jeg selv gjorde mig i forbindelse med ansættelsen af en fuldtidsfreelancer.

Få de praktiske ting på plads

Du er nød til at gennemtænke, hvordan samarbejdet kommer til at fungere i hverdagen. I mit jobopslag valgte jeg bl.a. at skrive, at løn ville blive udbetalt via PayPal, da det både er nemt og hurtigt. Jeg havde også skrevet at al kontakt ville foregå over Skype og mail. Til at dele filer osv. bruger vi Dropbox, som i princippet er en fælles mappe på hver vores computer, og jeg kan logge på Dropbox fra enhver anden computer eller min iPhone og iPad.

Mere skal der ikke til i mit tilfælde, men hvis du mangler et bestemt værktøj eller service, så findes det sikkert allerede derude. Mit råd vil være at holde det så simpelt som muligt, både for din egen og freelancerens skyld.

Lav en ansættelses kontrakt

Jeg vil anbefale dig at lave en ansættelses kontrakt. Det behøves ikke at være en kompliceres én, som dækker dig ind med alt muligt juridisk i det her tilfælde. Lav en simpel ansættelseskontrakt som beskriver alle de ting, som i har aftalt i fællesskab.

Det er ting som:

 • Løn – Hvor meget i løn pr. dag/måned, hvornår og hvordan skal den udbetales
 • Arbejdsopgaver – Hvad skal laves, hvornår og hvordan skal det udføres
 • Sygdom – Løn eller ej under sygdom og hvad skal der ske i tilfælde af sygdom
 • Tilgængelighed – Hvornår freelanceren skal kunne træffes Skype, mail osv.
 • Produktivitet – Dagligt antal artikler/ord pr. dag
 • Kvalitet – Forlang perfekt engelsk grammatik i alle artikler ellers ingen afregning
 • Arbejdsdage – Hvor mange dage om ugen og hvor mange uger om året

Send kontrakten til din freelancer og bed ham om at vedhæfte den i en mail, hvor han skriver at han godkender den. Nu er der en fælles aftale om hvordan tingene skal foregå, og hvis der senere skulle blive problemer, så kan denne kontrakt hurtigt afgøre, hvad der er aftalt i forhold til problemet.

Føler du dig klar til at ansætte en fuldtids tekstforfatter nu?

Jeg var selv noget til et punkt, hvor jeg havde et koncept, der kunne speedes op ved blot at skrive flere artikler. Derfor valgte jeg at ansætte Kris på fuldtid, og måske kan du bruge mine erfaringer fra at ansætte af en fuldtids tekstforfatter fra Filippinerne – Det håber jeg i hvert fald 🙂

Her kan du læse om hvordan du køber Elance artikler

GD Star Rating
loading...
Ansættelse af fuldtids tekstforfatter, 4.8 out of 5 based on 5 ratings
Gratis e-bog om affiliate marketing
Lær hvordan du tjener penge på nettet med min gratis e-bog "Affiliate marketing for nybegyndere", og få løbende gode tips og tricks til at optimere dine sites.


Del med dem du kender:7 har allerede kommenteret dette indlæg
 1. Henrik Blunck permalink

  Det er dejligt at høre at der er gode erfaringer med ansættelsen af freelance-skribenter, og til engelske, franske eller tyske artikler er der jo ingen ben i projektet når det er sprog de kender.

  Dine erfaringer er guld værd – også selvom de jo dybest set koster lidt på tekstsalget for os andre som laver det samme. Men til gengæld kan vi jo så glæde os over, at det er sjovere at få opgaven med at oversætte teksterne til dansk når de er velskrevne til at starte med.

  Fortsat god vind med projekterne, og tak fordi du delte erfaringerne. Det kan jo være relevant at kombinere sin business med freelance-skribenter, så absolut en læseværdig artikel. 🙂

 2. Hej Henrik

  Det er super at høre, at du kan bruge indlægget til noget 🙂

  Og ja outsourcing går nok lidt udover jeres salg af engelske tekster, men jeg er ret overbevist om, at i vil få en øget efterspørgsel på danske tekster over de næste år. Så hvis du bare tage de danske opgaver, så kan dine freelancere jo sørge for de engelske 😉

  Du er altid velkommen til at skrive, hvis du får brug for flere råd

 3. Henrik Blunck permalink

  Du har ret, og så opdagede jeg faktisk også at fransk er blevet kraftigt nedprioriteret, så 24timer har lige gjort opmærksom på problemet i en artikel http://www.24.dk/article.jsp?articleId=9836

  Det giver så et øget marked for oversættelser og/eller et endnu bedre job for en person som mig, der taler fransk som en indfødt. 😉

 4. Det må vi da håbe 🙂

 5. Enig hele vejen rundt Dennis. Et par andre gode ting at blive enige om på forhånd:

  1) Hvilke helligdage har de fri (er anderledes end DK) helligdage
  2) Ferie – hvornår, hvor meget og hvem betaler
  3) PayPal gebyr – Hvem betaler?
  4) Faktura – sørg for at få den til at sende en faktura hver måned (send evt. skabelon til dem)
  5) Overvej med dig selv om de skal have den 13. månedsløn (standard på Filippinerne). Det er en slags bonus en gang om året (mener det er December).

  Og sidst men ikke mindst, så skal du være klar til at fyre vedkommende hvis der er for meget “sygdom / hospital / famileproblemer / kæledyret er sygt osv.”. Nogen gange bliver det en dårlig vane og det skal du ikke acceptere.

  I øvrigt så beder jeg ikke om at de arbejder på et bestemt tidspunkt. Blot at du har en deadline. Mange vil gerne arbejde om natten fordi Internetforbindelserne er bedre og det er knap så varmt. Så med mindre det er vigtigt, så tving dem ikke til at arbejde på bestemte tidspunkter. Blot deadlines overholdes.

  Mvh
  Mikael

 6. Hej Mikael

  Tak for din supplering. Jeg kendte ikke til den med 13. månedsløn, men hvis Kris fortsætter med at være stabil, så får hun under alle omstændigheder en bonus.

  Med hensyn til arbejdstider så kræver jeg heller ikke, at hun arbejder på bestemte tidspunkter. Så længe arbejdet bliver udført, så er jeg tilfreds 🙂

 7. Frederik Grønholdt permalink

  Hej Dennis.
  Super indlæg 🙂

  Mvh. Frederik

Tilføj en kommentar

Jeg sender kun sjældent en mail med tips og tricks, som jeg ikke deler på bloggen.